Almás lepény
Hozzávalók:
A töltelékhez:
Elkészítése:
A diót ledaráljuk, a mazsolát vízbe áztatjuk. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a puha margarinnal. Hozzákeverjük a porcukrot, a tojássárgáját és tejfölt. Sima tésztává gyúrjuk, és szobahőmérsékleten letakarva fél órán át pihentetjük. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, megcukrozzuk, 15 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét, végül hozzákeverjük a lecsepegtetett mazsolát, a reszelt citromhéjat, a diót és kevés fahéjat. A tésztát kétfelé osztva 2 akkora téglalappá nyújtjuk, mint a tepsi.Az egyiket kiterítjük a margarinnal kikent tepsi alján, szétterítjük rajta az almát, majd befedjük a másik tésztadarabbal. A tetejét megkenjük a felvert tojásfehérjével megszurkáljuk villával, és közepesen forró sütőbe tesszük, ha lehet a sütés első 20 percében csak az alsó láng égjen.A sütési idő kb. 40 perc. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.