Pozsonyi kocka
Hozzávalók:
Elkészítése:
1 kilógramm lisztből, 8 tojásból kevés só hozzáadásával tésztát gyúrunk, lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és másfél centiméteres szalagokra vágjuk. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük, hideg vízzel lehűtjük, leszűrjük, és felhasználásig melegen tartjuk. Rozsdamentes habüstben a 4 tojás sárgáját vajjal, porcukorral simára keverjük, reszelt citromhéjjal és mazsolával ízesítjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a cukorral felvert 4 tojás kemény habját, és a már kifőtt szalagmetéltet. Lazán összekeverjük. Rozsdamentes tepsit vajjal kikenünk, zsemlemorzsával megszórjuk, és összekevert tészta egyharmad részét a tepsi aljában egyenletesen elosztjuk. Bőven megszórjuk darált mákkal, tésztát helyezünk rá, melyet barackízzel megkenünk, és ezt a folyamatot addig végezzük, míg a tepsi meg nem telik. (Ügyeljünk arra, hogy a tetejére a bekevert tészta kerüljön.) Sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Előmelegített tálon, kockákra vágva tálaljuk.